De Leemansmolen van

2000 - heden

Jaren waarin de molen eindelijk weer regelmatig draait, met dank aan de vrijwillige molenaars en de periode waarin we het 150-jarig bestaan van de molen uitgebreid vieren.


2011

Ondertussen hebben we meerdere fanatieke vrijwillige molenaars op de molen. Zij houden de molen draaiende en verrichten kleine onderhoudswerkzaamheden. Sinds 2011 werken de molenaars nauw samen met de familie Benus van Kalkwijck Distillers. De gerst wordt verbouwd op het land van de familie Benus, ambachtelijk gemalen op de Leemansmolen, waarna er in Vroomshoop jenever en likeur van gestookt wordt.

2012

De Leemansmolen bestond in 2012 precies 150 jaar en dat hebben we volop gevierd, samen met vele mensen die de molen een warm hart toedragen. We hebben, verspreidt over het hele jaar, een Streekproductenmarkt, Molenkunstproject voor 100 basisschoolleerlingen en Oude-Ambachtenmarkt georganiseerd.

2016

In april 2016 werd de laatste hand gelegd aan de restauratie van de ‘pellerij’ in de Leemansmolen. Direct daarna kon dankzij de forse windkracht van 5 Bft het eerste gerst gepeld worden tot gort, waardoor de molen (na ruim 90 jaar) zijn pelfunctie weer terugkreeg. De restauratie is uitgevoerd in samenwerking met het Vriezenveense molenrestauratiebedrijf Roald Hans. Mede dankzij subsidies van provincie en gemeente en bijdragen van de (zaken)vrienden van de Leemansmolen kon de restauratie, die in 2013 begon, worden afgerond.